WAT IS SUPERMARKTSAP? TERUG NAAR DE TOEKOMST... SAP

Zijn alle sappen van dezelfde kwaliteit?
Nee, zeker!

De Juice-markt is verdeeld in twee delen:
De "sappen" van de oudere generatie, een scala aan dranken, allemaal verwerkt en niet erg voedzaam, verkocht in supermarkten.
De nieuwe generatie sappen, die van echt verse sappen, die hun voedingsstoffen behouden en uw gezondheid echt verbeteren!

 

Waarom zijn de meeste reguliere sappen van inferieure kwaliteit?

De meeste sappen die ons in onze supermarkten worden aangeboden, zijn ontworpen voor massadistributie. Deze industriële sappen zijn gemaakt om tegen de meest betaalbare prijzen te worden verkocht en zijn gericht op een groot aantal consumenten zoals wij.

Als deze manier van produceren lucratief 🤑 is voor fabrikanten, hebben ze ervoor gezorgd ons niet uit te leggen dat dit soort sap NIETS te maken heeft met onze goede vers geperste sinaasappelsap op zondagochtend ☹️.

Deze sappen hebben vele behandelingen ondergaan die tot een min of meer totaal verlies van voedingsstoffen hebben geleid (concentratie, pasteurisatie, HPP, enz.). Vind aan het einde van het artikel de lange lijst van enkele van deze processen. 
Ze bevatten ook toegevoegde suikers, additieven, kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen, kleurstoffen, die schadelijk zijn voor uw gezondheid op de lange termijn.

Ultraverwerkte sappen waren populair om te voldoen aan de grote behoeften van de industrialisatie, maar vandaag, na jaren van zwaar bewerkt voedsel, hunkeren we naar vers, gezond voedsel. Nutriëntenarme sappen voldoen niet langer aan onze nieuwe behoeften.


Waarom zijn geen van de sappen uit supermarkten vers?

Geen enkele supermarkt kan verse sappen aanbieden die slechts 4 dagen houdbaar zijn, aangezien dit voor hen een aanzienlijk risico op verlies inhoudt 💰. Daarom pasteuriseren ze ze, warm of koud, om ze langer te bewaren, minstens 20 dagen, hooguit meerdere jaren.

⚠ ALLE sappen die al in flessen worden verkocht in onze supermarkten, zijn getransformeerd om langer houdbaar te zijn, dus ze verloren ALLEMAAL veel vitamines tijdens dit proces. NIEM anders dan die van de minuut geperste sinaasappelmachine is vers!

Ik werd gecontacteerd door Belgische merken, die zich uiteindelijk terugtrokken en weigerden met mij te handelen omdat ik weiger mijn sappen te pasteuriseren.

Conclusie :

We worden omringd door sappen die hun voedingswaarde hebben verloren. Het lekkerste sap is een vers en/of koudgeperst sap, zonder bewerkingen, conserveringstechnieken of toevoegingen. Maar het is momenteel onmogelijk om een vers sapje op supermarktniveau te leveren, omdat een vers sapje maximaal 4 dagen houdbaar is.

Deze vraag is mij vaak gesteld, daarom schrijf ik dit artikel. Sappen zoals die ik je via PIMSIE aanbied worden niet verkocht in supermarkten. Als je je gezondheid wilt verbeteren, zul je in de supermarkt nooit een sapje vinden dat voldoet aan de kwaliteitseisen van PIMSIE.
 

ALLE sappen zijn verwerkt in onze supermarkten  


Hier is een lijst van de transformaties die industriële sappen gewoonlijk ondergaan voordat ze in onze supermarkten aankomen:

Malen: het malen van fruit en groenten om het sap eruit te halen. Deze methode beschadigt de voedingsstoffen, wat de kwaliteit en voedingswaarde van het sap aantast.
Centrifugatie: scheiding van de componenten van het sap met behulp van middelpuntvliedende kracht (sap, pulp en schil). De warmte die door wrijving wordt gegenereerd, beschadigt voedingsstoffen en antioxidanten.

Sterilisatie: Warmtebehandeling om micro-organismen te doden en de houdbaarheid te verlengen, beschadigt voedingsstoffen en antioxidanten.
Pasteurisatie: verhitten bij hoge temperaturen om bacteriën te doden en de houdbaarheid te verlengen. Deze methode bederft echter de natuurlijke voedingsstoffen en smaken.
De HPP-methode (High Pressure Processing): het product blootstellen aan hoge druk om micro-organismen te doden en de houdbaarheid te verlengen. Deze methode beschadigt echter natuurlijke voedingsstoffen en smaken.
Toevoeging van conserveringsmiddelen: om de groei van micro-organismen te voorkomen of te vertragen, maar die het voedsel wel doen bederven.

De toevoeging van suiker, smaakstoffen en/of vitamine B, C en E: om de smaak en voedingswaarde te verbeteren, maar die de natuurlijke voedingsstoffen die aanwezig zijn in verse groenten en fruit niet waard zijn.
Kleurstoffen toevoegen: kleurstoffen toevoegen om het uiterlijk te verbeteren, maar die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Ontzuren: verlaging van de zuurgraad om de smaak en houdbaarheid te verbeteren, maar kan de natuurlijke smaak van het sap veranderen.
Verzuring: toevoeging van kunstmatige zuren (citroenzuur, ascorbinezuur of appelzuur) om de pH aan te passen en de kleur en smaak te helpen behouden, maar kan de natuurlijke smaak van het sap veranderen.
Homogenisatie: mengen om pulp en huiddeeltjes gelijkmatig te verdelen, maar kan de kwaliteit en voedingswaarde van het sap verminderen.
Filtratie: het verwijderen van zwevende deeltjes om het uiterlijk te verbeteren, maar kan ook natuurlijke voedingsstoffen en smaken verwijderen.
Ultrafiltratie: hogedrukfiltratie om zwevende deeltjes en onzuiverheden, schadelijke voedingsstoffen en antioxidanten te verwijderen.
Verkleuring: verwijdering van pigmenten om het uiterlijk te verbeteren, maar kan ook voedingsstoffen en antioxidanten verwijderen. Verduidelijking: het verwijderen van zwevende deeltjes om het uiterlijk te verbeteren, maar kan ook natuurlijke voedingsstoffen en smaken verwijderen.

Concentratie: vermindering van het watergehalte om opslag en transport te vergemakkelijken. Beschadigt natuurlijke voedingsstoffen en smaken.
Uitdroging: verwijdering van water om voedingsstoffen en antioxidanten te concentreren, wat warmtegevoelige voedingsstoffen en antioxidanten beschadigt.

Reconstitutie: reconstitutie van sappen uit concentraten of gedehydrateerde pulp om opslag en transport te vergemakkelijken. Beschadigt natuurlijke voedingsstoffen en smaken.
Vriesdrogen: vacuümdehydratieproces, beschadigt warmtegevoelige voedingsstoffen en antioxidanten.

Homogenisatie: mengen om pulp en huiddeeltjes gelijkmatig te verdelen, schadelijke voedingsstoffen en antioxidanten.

Deze lijst is niet uitputtend en elk industrieel sap kan nog steeds verschillende transformaties ondergaan volgens de methoden die door de producenten worden gebruikt.